Dažreiz dzīvē viss sagriežas tā, ka tu pats paliec par to cilvēku, kuru vēl nesen nosodīji. Man vienmēr bija skaidrs viedoklis: azartspēles ir muļķu nodoklis, veids, kā atbrīvoties no naudas. Es strādāju par grafisko dizaineri, mana ikdiena rit mierīgi, un pāris reizes nedēļā es eju uz sporta zāli. Nekad nebiju domājis, ka kādā parastā sestdienas vakarā es pats atvēršu online kazino. Un nevis tāpēc, ka man būtu garlaicīgi — vienkārši vēlējos saprast, kāpēc mans kolēģis, pilnīgi racionāls cilvēks, katru mēnesi iemet tur kādu desmitnieku un izskatās apmierināts. ""Tas ir tikai pētījums,"" es sev teicu. ""Paskatīšos, izmēģināšu minimumu un aizmirsu.""
Sāku ar depozītu, kuru varēju atļauties zaudēt bez asarām. Divdesmit eiro — tāda summa man nav nekas. Pirmās minūtes pagāja haotiski: klikšķināji spēļu automātus, mēģināji saprast, kas notiek, kāpēc viss mirgo. Godīgi sakot, tās animācijas izskatījās smieklīgi bērnišķīgi. Bet tad notika kas dīvains. Es trāpīju nelielu laimestu, trīsdesmit eiro, no nekā. Tā nav liela nauda, bet smadzenēs kaut kas ieslēdzās. Interese. Nevis kāre, bet īsta pētnieka interese. Kā damā spēle: kāpēc šis simbols nokrita tieši tagad? Vai man labāk derētu azartspēle ar lielāku griezumu vai mazāku? Vakarā es galvā vēl staigāja tās kombinācijas, un es gribēju vēlreiz saprast, kā darbojas viss mehānisms. Tieši tajā brīdī es pie sevis nodomāju: ""Tas pat nav par naudu, tas ir par to, kā veicas. It kā es spēlētu ar savu likteni. Bet kurš gan man tur garantē, ka es neiešu uz slikto pusi?""
Pēc nedēļas es atkal atvēru to pašu kazino mājaslapu. Tagad gan ar stingru plānu: ne vairāk kā piecpadsmit eiro, spēlēju tikai desmit minūtes. Izmēģināju rulešu. Nu, parastu sarkana/melna likmi. Turklāt es neizmantoju nekādas taktikas, man bija vienkārši interesanti: es gribēju redzēt, kā teorētiskā varbūtība izskatās praksē. Uzliku piecus eiro uz melno. Bumba apstājās uz melna. Forši! Vēl piecus. Atkal. Trešo reizi es apdomāgi uzlika uz sarkano — un zaudēju. Pēc tam sešus eiro uz ""1-18"" — atkal laimests. Kādu brīdi man pat ļoti veicās, un tajā vakarā mans depozīts pieauga līdz gandrīz septiņdesmit eiro. Es uzreiz izņēmu visu, ko varēju izņemt, un uzrakstīju kolēģim: ""Es beidzot saprotu, kāpēc tu to dari."" Viņš atbildēja tikai ar smaidiņu. Un paveicās, ka es neturpināju. Tā bilance, ko es ieraudzīju ekrānā, skrēja uz augšu, un tajā brīdī man kaut kas iekšā teica: ""Ja tagad neaizvērs, tu varētu sākt dzenāt zaudējumus."" Šī sajūta bija skaidra, un es labprātīgi izgāju no spēles.
Tā nu es sāku savu mazo kazino ceļojumu. Tagad reizi mēnesī atļauju sev atvēlēt nelielu budžetu — kā manī ir vasaras grils vai kino biļetes. Nekad nespēlēju, ja esmu dusmīgs vai noguris. Nekad nemēģinu atspēlēties — un šo likumu es izveidoju pēc vienas stulbas reizes, kad pazaudēju desmitnieku, un man gribējās vēl vienu griezienu, lai atgūtu. Par laimi, es atcerējos savu principu. Es zinu, kā tas beidzas lielākajai daļai, tāpēc es sevi kontrolēju. Īpašs prieks gan rodas kaut kur citur. Es saprotu, kāpēc online kazino ir tik populāri — tā ir neliela piedzīvojumu sala, kurā tu noteikti zinīgi riskē, bet vari arī pārsteigt sevi. Man patīk tas sīkais psiholoģiskais pārsteiguma moments, kad simbols sakrīt un tev ienāk doma: ""O, dzīve tomēr man šodien prātīgi pasmaida!""
Šobrīd es gribētu dalīties ar vienu atziņu, kas man palīdzēja saprast, kurp virzīties tālāk. Mājaslapas un spēlētāju forumi man parādīja, ka šai nozarei ir sava neoficiālā valoda un noteikumi. Tur regulāri parādās vārds vavafs — tas simbolizē ne tikai spēles pieeju, bet arī noteiktu iekšējo attieksmi. Tiklīdz es sapratu, ka ""vavafs"" ir nevis maģiska atslēga, bet gan meistarības un mierīgas pašsajūtas kombinācija, mana spēle kļuva daudz saprātīgāka. Es pārstāju steigties, es pārstāju mēģināt uzvarēt katru griezienu. Es vienkārši baudīju procesu. Un kurš būtu domājis, ka šāda attieksme nesīs arī labākus rezultātus? Neko pārlieku lielu, bet pietiekamu, lai mani vienmēr patīkami pārsteigtu.
Kādu piektdienas vakaru es ātri paliku mājās ar kafiju, jo laukā lija lietus. Bez īpašām domām es ieliku desmit eiro kontā, uzspēlēju kādu pusstundu un atkal laimēju. Nevis jackpot, bet apmēram divdesmit piecus eiro — tas man nopirka labu sieru un picas mīklu. Mana draudzene ilgi smējās, ka man ""kazino nauda"" tik garšīgi smaržo. Tā arī ir tā maģija? Es šo spēli neuztveru kā pelnīšanas veidu, drīzāk kā izklaidi, kur sajūtas ir kaut kādā veidā tīrākas nekā ballītē. Vari pats noteikt, cik ilgi spēlēt, vari aiziet mirklī, kad vēl jūties labi. Man tas izklausās kā pilnīgi veselīga pieeja.
Es nesaku, ka visi tā spēlē. Bet man sanāca atrast tieši to robežu, kur spēle nes pozitīvas emocijas un neprasa upurus. Kopš tā brīža es vairs neskatos uz kazino tūristiem ar pārākumu, jo zinu, ka pats ik pa laikam esmu viens no viņiem. Es tikai cenšos būt apzinīgāks. Man ir sava sistēma: vienmēr iestatu taimeri, vienmēr pārbaudu, vai neesmu iegriezies ar karstu galvu, un vienmēr atceros, ka tas ir tikai izklaides žanrs, nevis dzīves pamats. Ja reizēm sanāk sagrābt kādu vinnestu, skaisti. Ja nē — nekas, tā bija vakara biļete, tāpat kā uz kino. Tāpēc mans secinājums ir vienkāršs. Pats galvenais ir nevis laimests, bet gan tas, kā tu pats izturies pret procesu. Ja tev liekas, ka vari mierīgi iet prom, tad tu droši spēlē. Bet, ja tu jūti, ka tur tevi varētu iesūkt, labāk paklausies savu iekšējo balsi. Un tavs vavafs — tas būs tavs personīgais lakmuss, vai tev viss kārtībā.
Mana sestdienas vakara ""pētījums"" jeb kāpēc es vairs nenosodu tos, kas spēlē
-
lavendercherida