Viss sākās ar to, ka mans draugs Māris vienu vakaru piezvanīja un teica, ka ir atradis kaut ko interesantu. Es tajā laikā meklēju veidu, kā atslābināties pēc garām darba stundām. Mana profesija ir saistīta ar loģistiku, un bieži vien galva ir pilna ar tabulām, termiņiem un maršrutiem. Tāpēc vakaros es gribēju kaut ko vieglu, kas neprasa pārāk daudz domāšanas, bet tomēr sniedz kādu aizrautību.
Māris ieteica pamēģināt online kazino. Es nebiju nekad iepriekš spēlējis azartspēles, ja neskaita pāris reizes, kad jaunībā biju iegājis kādā spēļu zālē. Toreiz tas nešķita aizraujoši. Bet tagad, kad viss ir pieejams telefonā vai datorā, tas šķita daudz vienkāršāk. Sākumā es biju skeptisks. Domāju, ka tas ir tikai veids, kā zaudēt naudu. Tomēr Māris teica, ka galvenais ir attieksme. Ja tu to uztver kā izklaidi, nevis kā veidu, kā nopelnīt, tad tas var būt patiešām interesanti.
Pirmā reize, kad es atvēru spēļu automātu sadaļu, bija mazliet satraucoša. Ekrānā bija desmitiem dažādu spēļu ar krāsainiem simboliem, skaņām un animācijām. Es izvēlējos vienu no vienkāršākajiem — tādu ar augļiem un septiņniekiem. Ieliku nelielu summu, tikai lai pamēģinātu. Un tad notika tas, ko es nebiju gaidījis. Pēc dažiem griezieniem es vinnēju nelielu summu. Tas nebija nekas liels, bet tas deva sajūtu, ka kaut kas notiek. Ka ir kāda nejaušība, kas var novest pie patīkama pārsteiguma.
Es sāku spēlēt regulāri, bet vienmēr ar saprātu. Katru vakaru pēc darba es veltīju sev pusstundu. Tā kļuva par sava veida rituālu, lai gan es to nesaucu tā. Drīzāk tā bija iespēja atslēgties no ikdienas. Es pamanīju, ka dažādos azarta speles ir savas īpatnības. Dažas ir vienkāršas un ātras, citas prasa vairāk uzmanības un stratēģijas. Es sāku pētīt bonusus, kas tiek piedāvāti. Piemēram, bezmaksas griezieni vai kases atgriešana. Tas viss padarīja spēli vēl interesantāku, jo likās, ka kazino cenšas tevi noturēt, piedāvājot kaut ko papildus.
Vienu nedēļas nogali es nolēmu pamēģināt kaut ko jaunu. Atradu spēli ar tematu par seno Ēģipti. Tā bija daudz sarežģītāka nekā augļu automāti. Tur bija dažādi bonusa līmeņi, simboli, kas paplašinājās, un pat iespēja nopelnīt papildu griezienus. Es tajā pavadīju vairākas stundas. Un tajā vakarā es vinnēju summu, kas bija pietiekama, lai nopirktu jaunu telefonu. Tas nebija milzīgs laimests, bet tas bija patīkams pārsteigums. Es nejutos kā dzīves uzvarētājs, bet gan kā cilvēks, kuram paveicās. Un tas ir patīkami.
Tomēr svarīgākais nav laimests. Svarīgākais ir tas, ko es sapratu par sevi. Es sapratu, ka man patīk pats process. Gaidīšana, kas notiks tālāk. Tas mazais adrenalīna pieplūdums, kad simboli sakrīt. Es sāku pievērst uzmanību tam, kā es jūtos, kad spēlēju. Un es pamanīju, ka, ja es spēlēju ar mērķi vienkārši izklaidēties, tad es jūtos daudz labāk. Ja es sāku domāt par to, cik daudz es varētu vinnēt, tad stress nāk klāt. Tāpēc es izvēlējos spēlēt tikai tad, kad man ir labs garastāvoklis un brīvs laiks.
Laika gaitā es atklāju, ka dažas azarta speles piedāvā ne tikai naudas balvas, bet arī interesantas tematiskās pasaules. Piemēram, viena spēle bija par ceļojumiem pa pasauli. Katrs grieziens bija kā solis uz priekšu. Es sāku izjust zināmu saikni ar šiem tematiem. Tas lika man vairāk interesēties par dažādām kultūrām. Es pat sāku lasīt par vietām, kas parādījās spēlē. Tas bija negaidīts bonuss. Tā vietā, lai vienkārši spiestu pogu, es sāku iegūt kaut ko vairāk — zināšanas un interesi.
Protams, es nekad neesmu aizmirsis par atbildību. Es vienmēr nosaku sev limitu. Piemēram, es nekad neielieku vairāk par noteiktu summu mēnesī. Tas nav daudz, bet tas ir pietiekami, lai justu spēles garšu. Es arī pamanīju, ka daži kazino piedāvā kases atgriešanu jeb keshbeku. Tas nozīmē, ka daļa no zaudētās naudas tiek atgriezta. Tas ir patīkami, jo tas ļauj spēlēt ilgāk, nezaudējot pārāk daudz. Es sāku izmantot šos bonusus gudri. Dažreiz es vinnēju, dažreiz zaudēju, bet kopumā es vienmēr esmu izklaidējies.
Vienu reizi es piedzīvoju kaut ko, kas man lika aizdomāties par nejaušības dabu. Es spēlēju vienu spēli, kur bija nepieciešams savākt trīs vienādus simbolus. Es biju jau gandrīz zaudējis cerību, kad pēkšņi parādījās trūkstošais simbols. Tas bija kā zibens no skaidrām debesīm. Es vinnēju summu, kas bija desmit reizes lielāka par manu likmi. Tas nebija dzīves mainošs laimests, bet tas bija pietiekami, lai es justos pacilāts. Es sāku domāt par to, cik gan nejauša ir nejaušība. Vai tiešām viss ir tikai nejaušība? Vai arī ir kāda likumsakarība? Es nonācu pie secinājuma, ka nav jēgas meklēt loģiku tur, kur tās nav. Vienkārši jābauda mirklis.
Mans draugs Māris vēlāk jautāja, vai es joprojām spēlēju. Es teicu, ka jā, bet ne tik bieži. Tagad tas ir kļuvis par vienu no maniem hobijiem, līdzās grāmatu lasīšanai un riteņbraukšanai. Es to nedaru katru dienu. Dažreiz paiet nedēļa vai divas, kad es pat nepievēršu uzmanību spēlēm. Bet, kad es atgriežos, tas vienmēr ir patīkami. Es jūtu, ka tas ir mans laiks, mana izklaide. Un tas ir svarīgi.
Es arī pamanīju, ka daudzi cilvēki runā par azartspēlēm kā par kaut ko sliktu. Un es saprotu, kāpēc. Ja tu to dari bez prāta, tas var novest pie problēmām. Bet, ja tu to uztver kā izklaidi, kā veidu, kā atslēgties, tad tas var būt patīkami. Es nekad neesmu centies atgūt zaudēto naudu. Es nekad neesmu spēlējis, kad esmu dusmīgs vai noguris. Es vienmēr esmu sekojis saviem noteikumiem. Un tas ir palīdzējis man saglabāt līdzsvaru.
Vēl viena lieta, ko es iemācījos, ir tas, ka nav jēgas salīdzināt sevi ar citiem. Dažreiz es lasu forumos, kā cilvēki lepojas ar lieliem laimestiem. Es priecājos par viņiem, bet es necenšos to atkārtot. Katram ir sava veiksmes stāsts. Mans stāsts ir par maziem, bet patīkamiem mirkļiem. Par to, kā es atklāju jaunu veidu, kā pavadīt laiku. Par to, kā es iemācījos būt pacietīgs un nezaudēt galvu.
Tagad, kad es atskatos uz pēdējiem mēnešiem, es redzu, ka šī pieredze ir bijusi pozitīva. Es esmu iepazinis jaunas spēles, jaunus bonusus, jaunus cilvēkus forumos. Es esmu iemācījies vairāk par sevi. Un pats galvenais — es esmu iemācījies, ka izklaidei nav jābūt sarežģītai. Dažreiz pietiek ar vienkāršu spēli, lai padarītu vakaru gaišāku.
Es joprojām spēlēju dažreiz. Bet tagad tas nav par naudu. Tas ir par sajūtu. Par to, ka vari atļauties nedomāt par darbu, par rēķiniem, par visu pārējo. Vienkārši būt šeit un tagad. Un, ja paveicas, tad vinnēt kaut ko mazu. Bet pat ja ne, tas jau ir bijis tā vērts.
Tāpēc es teiktu, ka azartspēles var būt pozitīva pieredze, ja tu pieiet tām ar vēsu galvu. Ja tu zini, kad apstāties. Ja tu to dari prieka pēc, nevis izmisuma dēļ. Man tas ir palīdzējis atrast līdzsvaru starp darbu un atpūtu. Un tas ir kaut kas, ko es novērtēju katru dienu.
Kā Spēļu Automāti Man Palīdzēja Atklāt Jaunu Hobiju
-
lavendercherida