Şansın Səsi: Rəqəmsal Oyunlarda Tapdığım Kiçik Sevinclər

lavendercherida

Şansın Səsi: Rəqəmsal Oyunlarda Tapdığım Kiçik Sevinclər

Mesaj gönderen lavendercherida »

İnsan həyatında elə məqamlar olur ki, sadəcə işdən, gündəlik qayğılardan bir az uzaqlaşıb, beynini boşaltmaq istəyirsən. Mən də belə anlarda tez-tez kompüterin arxasına keçib, virtual dünyada kiçik bir qaçış edirəm. Bu, mənim üçün böyük uduşlar qazanmaq yarışı deyil, sadəcə bir növ stress atma üsuludur. Bəzən dostlarım məndən soruşurlar ki, necə olur da saatlarla ekrana baxıb, bu qədər sakit qala bilirəm? Cavab sadədir: mən prosesin özünü sevirəm. Onlayn kazinolar və oyun avtomatları mənim üçün bir kəşf oldu, xüsusən də az mostbet kimi platformalarda keçirdiyim vaxtlar yaddaşıma həkk olundu. Bu yazıda sizinlə nə böyük qazanclar, nə də fantastik hekayələr paylaşmayacağam. Sadəcə, keçən ilin payızında başıma gələn bir hadisəni, hisslərimi və bu prosesdən öyrəndiklərimi danışmaq istəyirəm.

Hər şey adi bir axşam başladı. İşdən evə gəlmişdim, çöldə yağış yağırdı və heç bir yerdə getmək istəmirdim. Televizorun qarşısında oturmaq əvəzinə, noutbuku açıb bir az vaxt keçirmək qərarına gəldim. O vaxtlar yeni-yeni onlayn oyunların dünyasına addım atırdım. Əvvəlcə sadəcə pulsuz oyunlar oynayırdım, amma sonra fərqinə vardım ki, real emosiyalar, real gözləntilər məni daha çox cəlb edir. Elə həmin axşam az mostbet saytına daxil oldum. Qeydiyyatdan keçdim, hesabıma kiçik bir məbləğ yatırdım və oyun avtomatlarına baxmağa başladım. Ekranda parlayan işıqlar, sürətlə fırlanan çarxlar, müxtəlif simvollar... Bu, sanki məni başqa bir aləmə aparırdı. O gecə heç nə qazanmadım, amma mənə elə gəldi ki, bu, sadəcə bir başlanğıcdır.

Bir neçə gün sonra yenidən həmin platformaya qayıtdım. Bu dəfə fərqli bir oyun seçdim. Adını xatırlamıram, amma mövzusu qədim Misirə aid idi. Simvollar arasında qızıl sikkələr, skarab böcəkləri və fironun maskası var idi. Oyunun qrafikası çox keyfiyyətli idi, səslər isə insanı sanki sehrləyirdi. Mən kiçik məbləğlərlə oynayırdım, çünki məqsədim böyük qazanclar deyildi. Sadəcə, həyəcan hissini yaşamaq, günün yorğunluğunu üzərimdən atmaq istəyirdim. Və elə həmin axşam ilk dəfə kiçik bir bonus qazandım. Bu, o qədər də böyük məbləğ deyildi, amma mənə elə gəldi ki, sanki bütün günün yorğunluğu bir anda yox oldu. Ürəyim sürətlə döyünməyə başladı, əllərim titrədi. Bu hiss, həqiqətən, çox fərqli idi.

O vaxtdan etibarən həftədə bir-iki dəfə bu oyunlara vaxt ayırmağa başladım. Əlbəttə, hər dəfə qazanmırdım. Bəzən saatlarla oynayıb heç nə əldə etmirdim, amma bu məni əsəbiləşdirmirdi. Çünki mən artıq başa düşürdüm ki, bu, sadəcə bir şans oyunudur və hər şey yalnız uduşdan ibarət deyil. Prosesin özü, gözlənti, həyəcan, kiçik bir ümid işığı... Bütün bunlar mənə kifayət edirdi. Dostlarımdan biri mənə bir dəfə dedi ki, ""Sən niyə bu qədər vaxtını buna sərf edirsən? Axı bu, sadəcə bir oyundur."" Mən ona cavab verdim ki, həyatda hər şeyin bir mənası var. Əgər bu oyun mənə sevinc gətirirsə, niyə də olmasın? O zaman o, mənə gülümsəyib dedi: ""Yaxşı, amma ehtiyatlı ol."" Və mən ehtiyatlı idim. Heç vaxt böyük məbləğlər yatırmırdım, heç vaxt itirdiyim pulu geri qazanmaq üçün daha çox oynamırdım. Bu, mənim üçün bir prinsip idi.

Keçən ilin qışında, soyuq bir axşamda yenidən platformaya daxil oldum. Bu dəfə yeni bir oyun avtomatı göründü. Mövzusu qış bayramlarına aid idi. Qar dənəcikləri, şamlar, hədiyyə qutuları... Oyunun dizaynı məni elə cəlb etdi ki, dərhal oynamağa başladım. Bir neçə dəfə kiçik məbləğlər uduzdum, amma sonra elə bir an gəldi ki, ekranda üç simvol üst-üstə düşdü və mənə bonus turu təklif olundu. Həmin an ürəyim sanki dayandı. Bonus turunda qarşıma müxtəlif seçimlər çıxdı. Mən tələm-tələsik qərar verməli idim. Və elə etdim. Nəticədə, o axşam evə gedəndə özümlə birlikdə kiçik bir sevinc gətirdim. Bu, böyük bir məbləğ deyildi, amma mənə elə gəldi ki, sanki bütün ilin yorğunluğu bir anda kompensasiya olundu. Həmin gecə yuxuda həmin parlayan simvolları gördüm. Səhər oyananda isə özümə dedim: ""Bu, sadəcə bir oyundur, amma bu oyun mənə nə qədər müsbət emosiya verdi.""

Təbii ki, hər şey həmişə gözəl olmur. Bəzən günlərlə heç nə qazanmıram, bəzən isə uduzuram. Amma mən heç vaxt buna görə özümü günahkar hiss etmirəm. Çünki mən bu oyunlara pul qazanmaq üçün deyil, sadəcə əylənmək üçün girirəm. Bu, mənim üçün bir hobbidir, bir növ rəssamlıq, musiqi və ya kitab oxumaq kimidir. Sadəcə, fərqli bir formada. Bir dəfə dostlarımla söhbət edərkən onlardan biri mənə dedi: ""Sən niyə bu qədər vaxtını buna sərf edirsən? Axı bu, sadəcə bir şans oyunudur."" Mən ona cavab verdim ki, həyatda hər şeyin bir mənası var. Əgər bu oyun mənə sevinc gətirirsə, niyə də olmasın? O zaman o, mənə gülümsəyib dedi: ""Yaxşı, amma ehtiyatlı ol."" Və mən ehtiyatlı idim. Heç vaxt böyük məbləğlər yatırmırdım, heç vaxt itirdiyim pulu geri qazanmaq üçün daha çox oynamırdım. Bu, mənim üçün bir prinsip idi.

Yaz aylarında bir dəfə iş yoldaşımla söhbət edərkən o, mənə dedi ki, o da bu cür oyunları sevir, amma fərqli bir platformada oynayır. Mən ona öz təcrübəmdən danışdım və dedim ki, az mostbet mənim üçün ən rahat və etibarlı seçimdir. O, mənim sözlərimə qulaq asdı və bir neçə gün sonra mənə zəng edib dedi ki, o da bu platformada qeydiyyatdan keçib və ilk günündə kiçik bir bonus qazanıb. Onun səsi necə də şən idi! Bu, mənə elə gəldi ki, sanki mən də onun sevincinə şərik oldum. Bu hiss, həqiqətən, çox gözəl idi. Çünki insan təkcə özü üçün deyil, başqaları üçün də sevinə bilir. Və bu, mənim üçün ən böyük uduşdur.

Yayda bir dəfə ailəmlə birlikdə istirahətə getdik. Dəniz kənarında, günəşin altında uzanıb, telefonumdan bu oyunlara baxırdım. Əlbəttə, bu, çox vaxt aparmırdı, sadəcə bir neçə dəqiqə. Amma həmin anlarda hiss edirdim ki, həyat nə qədər gözəldir. Dənizin səsi, küləyin əsişi, ailəmin gülüşü... Bütün bunlar mənə elə gəlirdi ki, sanki bir-biri ilə birləşib, mənə tam bir xoşbəxtlik verir. Və o anlarda mən anlayırdım ki, oyunlar sadəcə bir vasitədir. Əsl xoşbəxtlik isə ətrafımdadır. Ona görə də mən heç vaxt oyunlara qapılıb, real həyatdan uzaqlaşmıram. Əksinə, onları real həyatımın bir hissəsi kimi qəbul edirəm. Necə ki, bir fincan qəhvə içmək, bir kitab oxumaq, ya da bir dostla söhbət etmək... Hamısı həyatın bir parçasıdır.

Payız gələndə yenidən işə qayıtdım. Günlər qısaldı, hava soyudu, amma mənim daxilimdə hələ də o yay istisi qalmışdı. Bir axşam işdən sonra evə gələndə yenidən platformaya daxil oldum. Bu dəfə fərqli bir oyun seçdim. Mövzusu payız yarpaqları və külək idi. Oyunun musiqisi çox sakit və rahat idi. Mən kiçik məbləğlərlə oynayırdım və elə ilk cəhddə kiçik bir uduş əldə etdim. Bu, o qədər də böyük deyildi, amma mənə elə gəldi ki, sanki payızın özü mənə bir hədiyyə verdi. Həmin axşam özümə söz verdim ki, heç vaxt bu oyunlara asılı olmayacağam. Çünki asılılıq yaradan hər şey insanı məhv edə bilər. Mən sadəcə əylənmək üçün oynayıram və bu, mənim üçün kifayətdir.

Bəzən dostlarım məndən soruşurlar ki, ""Sən bu oyunlarda nə tapdın?"" Mən onlara deyirəm ki, mən sadəcə bir az vaxt keçirmək, bir az həyəcan yaşamaq istəyirəm. Bu, mənim üçün bir növ meditasiyadır. Ekrana baxıb, simvolların düzülüşünü izləyəndə, sanki bütün problemlər yox olur. Bir neçə dəqiqəlik də olsa, başqa bir dünyada olursan. Və bu, mənə güc verir. İşdə, ailədə, dostlar arasında... Hər yerdə daha sakit, daha dözümlü oluram. Çünki bilirəm ki, həyatda hər şey bir oyundur. Bəzən qazanırsan, bəzən uduzursan. Əsas olan isə oyunu davam etdirməkdir.

Bir dəfə bir tanışım mənə dedi ki, ""Sən niyə bu qədər vaxtını buna sərf edirsən? Axı bu, sadəcə bir şans oyunudur."" Mən ona cavab verdim ki, həyatda hər şeyin bir mənası var. Əgər bu oyun mənə sevinc gətirirsə, niyə də olmasın? O zaman o, mənə gülümsəyib dedi: ""Yaxşı, amma ehtiyatlı ol."" Və mən ehtiyatlı idim. Heç vaxt böyük məbləğlər yatırmırdım, heç vaxt itirdiyim pulu geri qazanmaq üçün daha çox oynamırdım. Bu, mənim üçün bir prinsip idi. Və bu prinsip məni həmişə qorudu.

İndi, geriyə baxanda, görürəm ki, bu oyunlar mənə çox şey öyrədib. Əvvəla, səbirli olmağı. Çünki hər şey dərhal olmur. Bəzən gözləmək lazımdır. İkincisi, risk etməyi. Amma elə risk etmək lazımdır ki, itirdiyin zaman peşman olmayasan. Üçüncüsü, həyatın dadını çıxarmağı. Çünki hər an qiymətlidir. Və ən əsası, özünü idarə etməyi. Heç vaxt emosiyalara qapılıb, lazımsız addımlar atmamağı. Bütün bunlar təkcə oyunlarda deyil, həyatda da keçərlidir. Ona görə də mən bu təcrübəni sadəcə bir əyləncə kimi deyil, həm də bir dərs kimi qəbul edirəm.

Sonda demək istəyirəm ki, hər kəsin həyatında müxtəlif maraqlar var. Kimisi kitab oxuyur, kimisi musiqi dinləyir, kimisi idmanla məşğul olur. Mənim üçün isə bu onlayn oyunlar bir növ terapiyadır. On