Péntek este volt, de nem az a fajta, amikor boldogan indul az ember a hétvégének. Inkább az a fajta, amikor az ember csak beesik a kanapéra, és azt sem tudja, hol van a távirányító. Egész nap meetingek, határidők, ügyfelek, akik mindig utolsó percben változtatnak. Leszaladtam a boltba, vettem egy doboz teát, és arra gondoltam, hogy ma este semmi mást nem csinálok, csak bambulok a plafonra. Persze ez sosem szokott sikerülni.
A telefonom az ölemben volt, és valamiért egy online kaszinó hirdetése jött szembe. Nem tudom, hogy került oda, de megfogott a színes dizájn. Egy cuki, animált mókus ugrált a gombok között. Azt írták, hogy regisztrációval lehet kapni valami ajándékot. Először csak legyintettem, de aztán eszembe jutott, hogy úgyis csak görgetem a social feedet, aminél már unalmasabb dolgot talán nem lehet csinálni. Ráadásul mindig is kíváncsi voltam, hogy működnek ezek. Nem pénzért, hanem a folyamat miatt.
Bementem a böngészőbe, és elkezdtem keresgélni a kaszinót. A nevét hallottam már, de nem mélyedtem el benne. Megnyitottam a főoldalt, és ott volt egy feltűnő ajánlat. Aztán megláttam egy ismerős barátom kommentjét egy fórumon, aki azt írta, hogy az egyik legjobb dolog, amit mostanában csinált, az volt, hogy kipróbálta a vavada no deposit bonus-t. Ez azt jelenti, hogy nem kell befizetned, mégis kapsz egy kis egyenleget. Hát, miért ne. Úgy döntöttem, hogy ez a mai este pontosan erre lesz jó.
Regisztráltam, ami viccesen gyors volt. Csak e-mail, jelszó, és már bent is voltam. Nem is kérték a bankkártyámat, ami meglepett. Rögtön a fiókomban láttam valamennyi kreditet. Nem volt mesés összeg, de ingyen volt. Elsőre azt gondoltam, hogy ez biztos valami trükk. De hát miért is ne próbálnám ki, hiszen ha veszítek, akkor sem veszítek semmit. Választottam egy egyszerű, gyümölcsös játékot. Nem tudom, miért, mindig vonzottak az ilyen klasszikus slotok. A gombok, a pörgetés, a szimbólumok.
Ahogy pörgettem, egyre jobban belemelegedtem. Nem a nagy pénz izgatott, hanem az, ahogy a dolgok kölcsönhatásba lépnek. Pörgetsz, és sosem tudod, mi jön. Az első tíz pörgetésnél csak kicsiket nyertem, de a folyamat megfogott. Olyan volt, mint egy játék, amit gyerekként játszottál, csak digitális verzióban. Aztán egyszer csak bejött egy bónusz kör. Olyan érzés volt, mintha egy mini mérföldkőhöz érkeztem volna. A bónusz körben pedig történt valami. Nem hatalmas nyeremény volt, csak egy apró összeg, de onnantól felfelé ívelt a dolog.
Fél óra múlva már kellemesen kattantam. A kezdeti apró nyeremények összeadódtak, és egyszer csak azt vettem észre, hogy van egy olyan összeg, amit akár ki is tudnék venni. Nem egy vagyont, de egy pizza árát, vagy egy új kabát felét. Elkezdtem gondolkodni, hogy érdemes-e folytatni. Végül úgy döntöttem, hogy a játéknak szabályt kell szabni. Az a szabály, hogy amit ingyen kaptam, és amit sikerült megszorozni, azt nem hagyom ott. Ha a kaszinó ad valamit, és a szerencse mellém áll, akkor nem kapzsiságból, hanem józan észből kiszállok.
Kifizettem a nyereményt, ami egy gyors folyamat volt, és hamarosan a bankszámlámon landolt. Jóleső érzés volt. Nem azért, mert nagy pénzről van szó, hanem azért, mert úgy éreztem, hogy ezt a kis kalandot én „fordítottam” a javamra. Este nem izgalomról vagy féktelen szerencséről szól, hanem egy kellemes esti kikapcsolódásról, ami még hasznot is hozott. Még nem volt módom elmondani a barátomnak, de majd megköszönöm neki, hogy megosztotta a tippet.
Aznap este rájöttem valami fontosra. A kaszinó nem is feltétlenül a nyerésről szól. Hanem arról, hogy az ember felismerje, mikor kell abbahagyni. Sokakat a pillanat heve visz, én meg próbáltam mindvégig tudatos maradni. Nem akarom azt mondani, hogy minden este játszani fogok, rendszeresen berakom a pénzem, vagy azt hiszem, hogy meg lehet élni belőle. Szó sincs erről. De ez a kis intermezzo pontosan arra volt jó, hogy megtörje a monotóniát, és mutasson valami újat. Az otthoni esték nem unalmasak, ha az ember képes néha kilépni a komfortzónából, még ha csak virtuálisan is.
Azt is jó volt látni, hogy létezik olyan ajánlat, amivel tényleg semmit nem kockáztatsz. A vavada no deposit bonus pontosan ilyen. Az ember azt hiszi, hogy mindenhol csak a pénzt akarják kicsalni, de van, ahol adnak egy esélyt, hogy kipróbáld az egészet, mielőtt eldöntenéd, tetszik-e. Nekem ez bejött. Persze utána lehet, hogy hosszabb távon is benevezek majd valamibe, de csak olyan összeggel, amit szívesen elengedek. Méghozzá azért, mert a szórakoztatásnak is megvan az ára. Csak éppen nagyon nem mindegy, hogy az ember előre megfontoltan választja az árat, vagy csak sodródik.
Azóta sokszor eszembe jut, hogy milyen jó volt ez a pillanat. Nem szuperlatívuszokban beszélek, mert nem egy milliós jackopot nyertem. Hanem pont az egyszerűsége volt a szép. Egy hétköznapi este, egy unalmas után, és egy kis digitális kaland, ami végén pizzát ettem és elégedett voltam. A pizza ráadásul sokkal jobban esett, mintha egy sarki boltban vettem volna, mert tudtam, hogy ezt az apró, mulatságos győzelmemnek köszönhetem.
Ha valaki esetleg hezitál, hogy kipróbálja-e az ilyen játékokat, mondok neki valamit. Csak akkor csináld, ha kíváncsi vagy, és ha nem nyomaszt a pénz. Legyen egy szabályod, és tartsd is magad hozzá. Engem ez az este arra is megtanított, hogy nem kell mindig mindent komolyan venni. Lehet játszani az életben, lehet apró örömöket találni ott, ahol épp nem is keresnéd. Persze fontos az, hogy észnél legyél. És az is fontos, hogy megtudd, mi az, ami igazán szórakoztat.
Én legalábbis rájöttem, hogy a számomra nem a pénz az izgató, hanem a játék. A kockázat, a feszültség, a várakozás. Ezt az élményt nehéz szavakkal leírni, de aki már próbált olyat, amit nem tud irányítani, az tudja, miről beszélek. Hogy milyen érzés megnyomni a gombot, és várni, hogy megforduljanak a szimbólumok. Olyan, mint egy kis élet. Néha nyersz, néha buksz, de a lényeg, hogy játszol. És ha néha kapsz egy ajándékot, amivel a semmiből kezdhetsz, az azért mindig szívmelengető.
A végén pedig nem maradt más, mint egy jó hangulat és egy jó tanulság. Az este, ami unalmasnak indult, végül az egyik legemlékezetesebb péntekem lett. Nem a nyeremény miatt, hanem mert egy új dolgot próbáltam ki, és közben jól szórakoztam. Azt hiszem, ez a lényeg. Ha legközelebb döntés elé
Egy fáradt este, ami végül jól sült el
-
lavendercherida